duminică, martie 27, 2011

Stim sa folosim toleranta si intoleranta?

Una dintre emisiunile mele preferate incepe pe TVR1, duminica spre seara si fac tot posibilul sa nu o pierd deoarece cred ca este extrem de important sa ascultam/asistam cat mai des la discutii intre oameni de cultura, inteligenti ce pot sa argumenteze coerent si sofisticat o pozitie a lor. In aceasta seara in cele '50 de minute cu Plesu si Liiceanu' s-a abordat un subiect despre Când se pune problema toleranţei? Care sunt limitele toleranţei? si mai ales care sunt capcanele ei?
Intr-o discutie extrem de interesanta cei doi, dar mai ales Andrei Plesu, au reusit sa ma tina din nou cu ochii si urechile atent conectate la modul in care au reusit sa 'puna' toleranta in ipostaze variate venind cu exemple din umanitate, din religie sau din inceputurile societatii inca din timpul evului mediu. Latura care m-a fascinat si care a venit in intampinarea gandurilor mele a fost cand au pus aceleasi intrebari dar referindu-se la societatea romaneasca de astazi iar dupa cum stiti este subiectul care arde in mine si care ma intereseaza sa fie abordat de fiecare dintre noi in speranta mea ca o sa ne trezim si o sa ne reasezam pe alte baze morale si corect valorice. Imi doresc ca in aceasta seara in direct, sau prin diferite alte cai, cat mai multi romani sa reuseasca sa vada aceasta discutie de inalt nivel cultural si gramatical, discutie care a redeschis patriotismul sanatos si responsabiliatea civica care lipseste romanului intr-o mare majoritate.
De ce patriotism sanatos ? Pentru ca, la fel ca si la meciul de aseara, am simtit ca sunt roman si trebuie sa imi sustin tara oriunde as fi chiar daca mai intai avem de muncit si corectat multe lucruri in interior, fiecare la el acasa. Trebuie sa invatam si sa stim ce sa toleram si pana unde sa poata merge acest "apanaj al umanitatii", deasemenea, trebuie ca intoleranta sa stim sa o folosim inteligent si sa o scoatem din desaga solutiilor ce le aplicam in viata de zi cu zi, fie la medic cand suntem fata in fata cu posibilitatea bacsisului, fie in trafic cand 'unul mai istet' ingnora orice regula de trafic sau de bun simt..si exemplele pot continua.
De ce responsabilitate civica ? Pentru ca am inceput inca din clasa a 9-a sa particip la cresterea calitativa a societatii in care traiesc si discutii de nivelul si intensitatea ca cel din aceasta seara imi da putere sa ma implic in continuare activ in a promova zi de zi cate o caracteristica a societatii noastre pe care trebuie sa o imbunatatim si corectam in fiecare dintre noi.

..pentru toti oamenii de cultura si cei ce inca isi petrec timpul invatand de la ei.. chissiezzz !

p.s. Aici sunt fragmente ale discutiei : http://tvr.ro/articol.php?id=100031&c=61

Niciun comentariu: