marți, aprilie 26, 2011

Promovarea culturii si inculturii in societatea romaneasca

Inca de asta noapte eram hotarat sa imi scriu si eu parerea despre Show-ul 'Romanii au talent' cum natiunea noastra a reusit(spre dezamagirea mea) sa promoveze inca odata hip-hopul in fata gimnasticii(de parca eu imi doresc sa ajunga copilul meu Eminem si nu Milosovici, Amanar, Ponor, Izbasa, Urzica, Suciu..etc) cat si reusitele intamplatoare(hit and run-the American dream) fata de truda, cultul muncii si sirguinta care ne caracteriza odata.
Dar de cu dimineata am reusit sa vad pe TVR Cultural, o inregistrare a show-ului 'Despre Martiri' tinut de Dan Puric in toata tara si la care nu am reusit sa ajung, spre rusinea mea. A reusit timp de o ora sa ma duca spre aceeasi stare de meditatie despre cum ne cultivam noi valorile, cum neamul meu romanesc se indobitoceste promovand momente de emotie puternica dar superficiala si cu o insemnatate personala, nicidecum de profunzime.
Crestinul din Dan incearca din rasputeri sa calauzeasca, macar o parte din natiune, spre 'martirii' nostri spre cei care s-au jerfit pentru ca anumite caracteristici sa fie dobandite de poporul roman prin puterea exemplului. Ce nu as da ca sa aiba el controlul unei televiziuni in locul comunistului Voiculescu sau a golanului Vantu dar cu totii stim si din pacate multi ne-am impacat cu gandul, ca e practic imposibil sa se intample asta si ca prin sistemul romanesc actual de a promova doar scursurile societatii de la femei 'gomflabile' pana la hoti, ciobani si fosti securisti o sa ajungem la mare lui vorba "Daca vrei sa distrugi o cultura nu-i de ajuns sa-i arzi cartile ci trebuie sa-i faci pe oameni sa nu le mai citeasca".

P.S. pentru toti cei care inca isi doresc sa aiba acces la traditionala cultura romaneasca si o apreciaza.. chissiezzz !!!

Niciun comentariu: